Kustweg, Bilbao en Middeleeuwen

Posted on

Maandagochtend rijden we pas laat weg, we gaan richting Bilbao. We nemen de kustweg via Zarautz, Ondarroa naar Lekeitio. De kustweg die wordt steeds smaller en slechter. Ook het uitzicht is niet mooi, want we zien eigenlijk alleen maar bomen. Het wordt tijd dat ze eens gaan snoeien. Parkeerplekken om eens even lekker te kijken vind je er ook niet en als ze er zijn dan is er een hoogtebalk. We hebben de pech dat het grijs weer is maar in Lekeitio breekt de zon door en willen we aan het strand gaan staan voor de lunch, maar ook daar een hoogtebalk. We zijn maar op de camperplek gaan staan. Wat een mooie weg zou moeten zijn, valt ons vies tegen. We rijden naar Sopelana, daar kunnen we morgen met de metro naar Bilbao. De camperplek ziet er prima uit, er staan twee nederlandse campers. Met één stel hebben we even contact omdat die aangesproken werden op hun kampeergedrag, wat in Spanje niet mag op camperplaatsen. Ze hadden de stoelen en tafel buiten staan en wisten niet dat stoelen en tafel ook onder kampeergedrag horen.
’s Avonds wordt het even druk op de parkeerplaats, heel veel sporters, maar om half 10 is het rustig.

Dinsdag, vandaag is het Monique’s verjaardag en gaan we naar Bilbao. Met de metro ben je er binnen een half uur. We lopen om half 10 naar de metro, kopen daar een kaartje voor de hele dag, onbeperkt reizen a € 4,60 per persoon. Iets na 10 uur staan we midden in Bilbao en lopen we naar het Guggenheim museum. De zon schijnt volop en het begint lekker warm te worden. We maken volop foto’s en bekijken het museum en alle dingen er omheen. We gaan niet naar binnen, de prijs vinden we te hoog en tevens staat er een flinke rij.
Hierna lopen we langs de rivier naar het oude centrum. We gaan naar de oude markt, hier wordt volop vis, vlees, gevogelte, groente en fruit verkocht. We lopen langs alle stalletjes en kijken onze ogen uit bij alle lekkernijen. We kunnen helaas niets meenemen, want we hebben geen idee hoe laat we weer terug gaan naar de camper.
We gaan nu het oude Bilbao in en hier heb je allemaal smalle straatjes met onder andere souvenir winkeltjes maar ook leuke boetiekjes. Rond één uur komen we bij een plein en daar zijn allemaal tapas barretjes en kleine restaurantjes. We kiezen uiteindelijk voor een tapasbar en eten er weer heerlijk tapas.
Na het eten lopen we nog wat rond, maar vanwege de siesta is alles dicht en oogt het centrum ongezellig. We gaan nog even op zoek naar een centro commercial, maar die kunnen we niet vinden. Om drie uur zoeken we weer een metro station op en met een half uur zijn we weer bij de camper. Een uur later begint het weer te regenen. We hebben geluk gehad vandaag.
In de camper bespreken we wat we gaan doen. We balen van het weer, het blijft de komende dagen zo en eigenlijk willen we zon, warmte en leuke plekjes aan het water waar we lekker bij de camper kunnen zitten. We kunnen het verkeerd hebben, maar we denken dat we het laatste niet tegen gaan komen aan de Noord West kust. Na de rit van gisteren heeft de noord west kust nog niet ons bloed sneller doen stromen. We beslissen om naar de middellandse zeekust te rijden. Hier doen we dan een paar dagen over en pakken morgen een paar bezienswaardigheden mee.

Woensdagochtend, het regent weer als we wakker worden. We rijden op tijd weg en zitten gelijk in de ochtendspits richting Bilbao. Na Bilbao wordt het een stuk rustiger op de weg. We rijden geen tolweg, maar lekker provinciaal. De wegen zijn prima te rijden en we rijden grote stukken alleen op de weg. In Vitoria Gasteiz komen we langs een Lidl en doen we wat boodschappen voor de komende twee dagen.
Om half 1 komen we aan in Artajona, dat bekend saat vanwege zijn tussen 1085 en 1109 opgerichte ommuurde stad, Cerco genaamd. Van de Cerco zijn nog 9 van de 14 oorspronkelijke grote torens met kantelen en twee van de orginele portalen bewaard gebleven. Binnen deze Cerco is de 12de eeuwse vestingker van San Saturnino met een mooie gotische voorgevel.
Na dit mooie plekje rijden we naar het 18 km verder gelegen dorpje Olite, dat ten tijde van Karel de Derde de residentie van het Navarrese hof was. De stadsopbouw van middeleeuwse straten afgebakend door renaissancistische en barokke herenhuizen en paleizen is bewaard gebleven.
Ook hier is het erg rustig, we zijn er tijdens siesta tijd. Nu komt het wel goed uit, want we kunnen mooie foto’s maken van de oude straatjes.
Voor vandaag nog een klein stukje rijden naar de camperplaats in Arguedas. Dit ligt tegen het natuurpark Bardelas Reales aan, dat we morgen willen gaan bezoeken.
Daarna rijden we weer een stukje verder richting Middellandse Zeekust, de camperplaats in Cambrils wordt het.
foto’s helaas niet gelukt te uploaden vanwege een hele slechte internet verbinding.